گیلان وسوغات گیلان

 بار دیگر در #سفر به نقطه دوست داشتنی خرید سوغاتی رسیدیم.

سوغات دیاری چون #گیلان ، که قدم بر هر تکه اش می گذاری، تنها زیبایی می بینی و بس، باید بسیار لذت بخش و خاطره انگیز باشد.

مردان و زنان مهربان گیلانی با توجه به موقعیت توریستی شهر و روستایشان، صنایع دستی و آثاری را خلق می کنند که نمایانگر سنت و بینش و نوع زندگیشان است.

امروز نوبت به صمایع دستی و سوغات شمال رسیده است.


سوغات گیلان

دکان سوغاتی مرد گیلکی

در استان گیلان به هر شهر روستا که میروی حال و هوای خاصی دارد، سرزمینی سرسبز و زیبا با آب و هوای بارانی. اینجا فقط دلت می خواهد قدم بزنی و ریه هایت را پر کنی از هوای پاک. خرید سوغاتی در این فضا چقدر لذت بخش خواهد بود.

برخی از اهالی این منطقه، از توریستی بودن شهرشان بهره برده و برای خود کسب  کاری را فراهم کرده اند. دکان هایی را برای فروش سوغات و صنایع دستی شهرشان در نزدیکی منزل برپا کرده اند. در این دکان ها  بانوان گیلانی  با لباس رنگین و زیبای گیلانی را خواهید دید که مشغول کارهستند و مردان گیلانی که با چهرهای خندان و زبانی شیرین گردشگران را راهنمایی می کنند و محصولات خود را می فروشند.

منظره ای که بعد از ورود به بازار سنتی شهرهای گیلان از چیدن میوه های رنگارنگ، آلوچه ها، صنایع دستی و… میبینی، بسیار جالب و چشمگیر است. 

اینجا آنقدر تنوع و رنگ خواهی دید که وسوسه می شوی همه را با خود به شهر ببری.  باید از قبل سوغات این خطه را خوب بشناسی و تا در سفر همه را از نزدیک ببنی و لذت ببری.

بازار سنتی رشت

خوراکی های خوشمزه و وسوسه انگیز گیلان

در شهرهای و روستاهای گیلان، خوراکی های خوشمزه و متنوعی وجود دارد که بانوان باسلیقه ی گیلانی آن ها را با سبزیجات و میوه های جنگلی و محلی روستای خود تهیه کرده اند.

خوراکی هایی چون رشته خوشکار، کلوچه، انواع پنیر، آلوچه های جنگلی، سبزی های معطر، باقالی، عسل وبادام زمینی، چای، برنج و … را در بازارهای سنتی و دکان های محلی روستاییان گیلان را خواهید دید که طعم هرکدامشان را باید چشید و برای اقوام و دوستان خود سوغات آورد.

۱) رشته خوشکار

نوعی شیرینی گیلانی است که از آب، مغز گردو چرخ شده، مغز هل ساییده شده، آرد برنج، روغن مایع، دارچین، شکر تهیه می شود و اغلب از میهمانان خود با چای و رشته خوشکار پذیرایی می کنند. این نوع شیرینی را در روزهای ماه رمضان گیلانی های مقیم شهرهای دیگر ایران درست می کنند.

رشته خوشکار

۲) کلوچه فومن

در شهر فومن گیلان نوعی کلوچه  مغزدار مخصوص پخت می شود که طرفداران زیادی دارد. کلوچه فومن را در همه شهرهای گیلان می توان تهیه کرد. اما کلوچه پزی های اصل در شهر فومن هستند. 

در وعده عصرانه این کلوچه با چای بسیار خوش طعم است.

گیلان2

۳) کوکی

نوعی کلوچه با کشمش و گردو لاهیجانی ها درست می کنند که طعم و شکلی متفاوت دارد. کوکی از آرد، کشمش، گردو، شیر، شکر، روغن و… تهیه می شود. طعم خاص کوکی ها د رکنار لیوانی شیر یا چای بسیاردوست داشتنی است.

کوکی لاهیجان

۳) زیتون و روغن زیتون رودبار

نام گیلان و رودبار و منجیل را که می شنوی ناخودآگاه  فروشگاه های فروش زیتون و محصولات زیتون برایت تداعی می شود. یکی از مرغوبترین زیتون های ایران و حتی جهان، زیتون این منطقه است.

بهترین های زیتون، روغن زیتون، زیتون پروده و …. را در این شهر می توانید تهیه کنید.

زیتون و روغن زیتون رودبار
زیتون پرورده

۴) چای لاهیجان( گیلان)

یکی از عمده ترین و معروفترین محصولات و سوغات این استان، چای لاهیجان است که عطر و طعم آن به چای اصیل ایرانی معروف است. در طول سفر خود مزارع بزرگ چای را خواهید دید که بانوان و مردان لاهیجانی درحال کار در این مزارع هستند.

مزارع چای لاهیجان
مزارع چای لاهیجان
چای لاهیجان

۵) برنج گیلان

بهترین و خوش عطر وطعم ترین و البته گرانترین برنج ها در این منطقه کاشت و برداشت می شود. اکثر گیلانی ها شالیکار هستند و عمده درآمدشان ازین راه است.

 برنج گیلان انواع مختلف دارد که با نام های برنج هاشمی، آستانه، طارم، دم سیاه، صدری و… شناخته می شود.

شالیزار گیلان
برنج گیلان

۶) بادام زمینی آستانه اشرفیه

بادام زمینی یکی از مغذی ترین مغزهاست که یکی از بهترین انواع آن در آستانه اشرفیه به صورت عمده تولید می شود. بخش مهمی از اقتصاد این شهر در تولید و فروش بادام زمینی می باشد. 

طعم متفاوت و گیفیت عالی آن را در مقایسه با بادام زمینی دیگر کشورها و مناطق بسار مشهود است.

بادام زمینی

۷) پنیر سیاهمزگی

در منطقه سیاهمزگی نوعی پنیر با طعمی خاص ولذیذ و  بسیار مقوی از شیر گوسفند تهیه می شود. تهیه این پنیر از شیری که در  فصل بهار حدود ساعت ۱۱ تا ۱۲ و در فصل تابستان در حدود ساعت ۱۳ تا ۱۴از  گوسفندان بانوان سیاهمزگی می دوشند و فرآیند مایه زدن و تهیه پنیر را بروی این شیر انجام می دهند و سپس مایع پنیر بهدست آمده را داخل دیگی که روی آتش اجاق است ریخته و در مدت زمان ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تا خمیر دیگری به دست آید. سپس خمیر را در ظرفی چوبی ریخته و با دست فشار می دهند تا آب آن گرفته شود و پنیر به دست آید.

 

پنیر

میوه و سبزیجات گیلانی

در باغ ها و زمین های گیلان میوه ها و سبزی های معطری می روید که مخصوص این منطقه است و تنها در اینجا یافت می شود. بااین سبزیجات خاص انواع غذاها و پیش غذاهای شمالی را بانوان  طبخ می کنند.

۱) باقالی

باقالی

۲) ازگیل

ازگیل

۳) تمشک

تمشک

۴) انار

درخت انار

صنایع دستی استان گیلان

صنایع دستی این استاد همچون سوغات خوراکیش غنی و پربار است. در هر نقطه از استان گیلان، اهالی با توجه به فرهنگ و مواد اولیه ی موجود در شهر خود آثاری زیبا و مصرفی را تولید کرده اند که جلوه ای از فرهنگ و هنر و بینش گیلانی است.

صنایع دستی که در این شهر خواهید دید عبارتند از : حصیربافی، بامبوبافی، شال بافی، سفال گری، چوموش دوزی، عروسک بافی، ظروف چوبی، گلیم و قلی بافی، 

نقاشی روی کدو، سرامیک‌سازی، خراطی و…

بانوی عروسک باف گیلانی

۱) حصیربافی

یکی از صنایع بومی گیلان، حصیربافی است که بیشتر توسط بانوان بندرانزلی، آب کنار، غازیان انجام می شود. انواع سبد، زیرانداز، آبکش، زیرداغی و… از محصولات این صنعت بومی است.

زیراندازهای زیبای حصیری گیلان در کف خانه ها و دیواره های خانه های اهالی دیده می شود بسیار با آب و هوای مرطوب و معماری خانه های گیلانی هماهنگ است.

بانوی حصیرباف گیلانی
حصیربافی

۲) بامبوبافی

از صنایع دسنی استان گیلان، بامبو بافی است که در حدود یکصد سال سابقه دارد. مواد اولیه ی آن نی خیزران است که در اطراف مرداب های رشت و لاهیجان می روید. مرکز عمده تولید این هنر دستی در لیالستان لاهیجان می باشد. 

بامبوبافی

۳) شال بافی

شال بافی هنر دست بانوان گیلانی به خصوص شهرهای تالش و گالش است؛ دست بافته هایی زیبا و رنگین بومی و سنتی از پشم.

این دست بافته از نفوذ رطوبت و سرما جلووگیری می کند و بسیار مورد استفاده مردمان مناطق مرطوب و کوهستانی است. 

شال بافی

۴) عروسک بافی

د بازارهای سنتی گیلان و به خصوص در شهر ماسوله، عروسک های کاموایی زیبایی را بر دیوار و ویترین مغازه ها خواهید دید که، توسط بانوان هنرمند این منطقه یافته شده و یکی از صنایع دستی ایم منطقه محسوی می شود. 

علاوه بر این بیشتر بانوان هنرمند گیلانی، در قلاب بافی مهارتی در خور توجه دارند. معمولا هنر دست آنها را در جلوی مغازه ها و فروشگاه های صنایع دستی میبینبد که با رنگ های شاد و زنده روسری های سه گوش، لباس های زنانه و انواع دستگیره و… را آویزان کرده اند.

عروسک بافی

۵) چموش دوزی

چموش پاپوشی گیلانی بدون پاشنه از چرم طبیعی است که در ماسوله تولید به شیوه سنتی می شود. چموش را با نخ های رنگی سبز و قرمز و زرد تزیین می کنند.

چموش دوزی

۶) سرامیک وسفال

سفالگری در منطقه املش و روستاى جیرده شفت رواج دارد. 

سرامیک سازی و ساخت طروف سفالی نیز یکی از صنایه دستی و سوغات گیلان می باشد. 

سرامیک




نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 23 دی 1395برچسب:, | 11:34 | نویسنده : مهدیزاده |

.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • اریک صدا